Orfelinatele din Ucraina se luptă să facă față numărului tot mai mare de copii

„Copiii de aici au nevoie de mai multă atenție. Avem nevoie de personal, personal”. Acesta este apelul lui Mykhailo Zaidel, directorul unui orfelinat din Ucraina care se luptă să se descurce după ce războiul a provocat un aflux de copii.

Organizația caritabilă pentru dezvoltare Teams4U a trimis deja de trei ori în acest an provizii la orfelinatul din Cernăuți, în sudul Ucrainei. Dar grupul cu sediul în Wrexham îi îndeamnă pe oameni să continue să ofere sprijin pentru copii în timp ce războiul continuă. Orfelinatul Magala îngrijea 10 copii cu dificultăți de învățare înainte de invazia Rusiei, la 24 februarie. Acesta se află la aproximativ 1.000 de mile de linia frontului, dar războiul a aruncat o umbră lungă. În martie, alți 42 de copii au fost trimiși aici din regiunea Donețk, în partea de est a țării, după ce a fost distrusă.

Orfelinatele din Ucraina abia fac față, în timp ce războiul continuă

Acum, personalul se află sub o presiune severă. Simon Cooke, un ofițer de proiect al Teams4U, a călătorit la orfelinat de trei ori în acest an. Organizația caritabilă a dus acolo jucării și produse esențiale. De asemenea, au finanțat un nou bloc sanitar pentru clădirea care este acum în curs de construcție.

„Pentru acei oameni care au donat deja, vă mulțumesc. Se duc în locurile potrivite. Copiii de aici sunt hrăniți datorită donațiilor de acasă. Dar vă rog să nu vă opriți, războiul nu s-a oprit, încă mai continuă. Acești copii sunt încă afectați. Ei nu pot pleca. Sunt vreo 40 și ceva dintre ei din regiunea Donețk, care este atacată în acest moment. Au fost mutați aici, nu pot merge mai departe. Nu au pașapoarte, așa că nu pot părăsi țara. Nu au mijloacele fizice pentru a scăpa chiar dacă ar vrea, așa că sunt absolut blocați aici.”, a declarat el pentru BBC Wales Newyddion S4C în cadrul celei mai recente vizite la fața locului.

Însoțitorul lui Simon a fost Ruth Wyn Williams, lector și asistentă medicală specializată în dizabilități de învățare. În ciuda asistenței oferite de Teams4U, ea a spus că acești copii și personalul au nevoie de mult mai mult sprijin, adăugând: „Personalul de aici face tot ce poate cu resursele disponibile. Dar nu există nicio resursă.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii