Orban condiționează aprobarea aderării Suediei la NATO

Viktor Orban a subliniat necesitatea îmbunătățirii relațiilor dintre Ungaria și Suedia, înainte de a lua în considerare cererea statului nordic de aderare la NATO. Vorbind în cadrul Forumului Economic din Qatar, Orban a evidențiat legăturile politice tensionate dintre cele două națiuni, care au împiedicat aderarea Suediei la alianța militară.

Întârzierea ratificării cererii Suediei este atribuită în primul rând obiecțiilor ridicate de Turcia și Ungaria, Budapesta exprimându-și în mod special îngrijorarea cu privire la criticile suedezilor la adresa guvernării lui Orban în ceea ce privește democrația și statul de drept. Orban a subliniat importanța evitării importului de conflicte în cadrul NATO.

Parlamentul maghiar nu a fixat încă o dată pentru a ratifica admiterea Suediei în NATO, o decizie care necesită acordul tuturor celor 30 de state membre existente. Cu toate acestea, NATO urmează să organizeze un summit în iulie, unde problema va fi cel mai probabil discutată.

Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, atât Suedia, cât și Finlanda, și-au exprimat dorința de a se alătura alianței militare.

După câteva luni de ezitare din partea partidului Fidesz al Ungariei, parlamentul maghiar a adoptat în cele din urmă un proiect de lege care ratifică aderarea Finlandei la NATO. Din păcate, situația rămâne nerezolvată pentru proiectul de lege al Suediei, care încă nu a avansat.

Share on facebook
Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.