Guvernul maghiar condus de Viktor Orban pregătește noi modificări constituționale menite să consolideze linia sa naționalistă și conservatoare. Printre cele mai controversate propuneri se numără posibilitatea de a expulza cetățenii cu dublă cetățenie considerați o amenințare pentru suveranitatea Ungariei, interzicerea Marșului LGBTQ+ și redefinirea oficială a genului, prin recunoașterea doar a categoriilor masculin și feminin.
În ultimele săptămâni, premierul Viktor Orban a intensificat retorica împotriva comunității LGBTQ+ și a presei independente, promițând măsuri dure împotriva finanțărilor externe ale organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor media critice la adresa guvernului. Decizia sa vine în contextul în care președintele american Donald Trump a întrerupt finanțarea prin USAID pentru astfel de entități, o mișcare ce ar putea încuraja măsuri similare în Ungaria.
„Rețeaua de corupție care conduce întreaga lume occidentală a politicii și mass-mediei trebuie eliminată”, a declarat Orban în fața parlamentului, subliniind că guvernul său „va merge până la capăt” cu aceste modificări legislative.
Expulzarea cetățenilor cu dublă cetățenie
Una dintre propunerile-cheie ale amendamentelor prezentate marți seara prevede că persoanele cu dublă cetățenie pot fi expulzate dacă sunt considerate o amenințare la suveranitatea, ordinea publică sau securitatea națională.
De asemenea, guvernul vrea să sublinieze în Constituție că protecția dezvoltării fizice, mentale și morale a copiilor trebuie să prevaleze asupra altor drepturi. O astfel de prevedere ar putea permite interzicerea Marșului anual al comunității LGBTQ+, pe motiv că evenimentul ar putea fi considerat dăunător pentru copii.
Definirea a doar două sexe și garantarea plăților în numerar
Printre modificările propuse se numără și introducerea în Constituție a recunoașterii oficiale doar a două sexe, masculin și feminin, o măsură susținută și de fostul președinte american Donald Trump.
Totodată, guvernul vrea să consacre dreptul la plăți în numerar, o idee promovată de extrema dreaptă din Ungaria, care susține că sistemul bancar nu este de încredere.
Viktor Orban, aflat la putere din 2010, se pregătește pentru alegerile din 2026, într-un context economic dificil, marcat de o criză prelungită a inflației. În același timp, un nou partid de opoziție în ascensiune reprezintă cea mai mare provocare la adresa guvernării sale de până acum.