Orban preia narațiunea Rusiei despre „operaţiunea militară” din Ucraina

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a calificat joi, 21 decembrie, invazia rusă din Ucraina drept o „operațiune militară”, conform informațiilor furnizate de AFP și preluate de Agerpres. Liderul de la Budapesta adoptă astfel formula propagată de Kremlin în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

„Este o operaţiune militară atâta timp cât nu a existat o declaraţie de război între cele două ţări”, a afirmat Orban în cadrul conferinței sale de presă anuale. Liderul Ungariei a adăugat că o declarație oficială de război din partea Rusiei față de Ucraina ar schimba contextul actual. „Când ruşii vor declara război Ucrainei, atunci va fi război. Strict vorbind, să ne bucurăm câtă vreme nu este război. Dacă e război, este mobilizare generală și nu doresc asta nimănui”, a subliniat el.

Viktor Orban este singurul lider european care a menținut relații apropiate cu Kremlinul în contextul ofensivei ruse în Ucraina. În luna octombrie, Orban și președintele rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit în Beijing pentru a discuta despre cooperarea energetică dintre cele două țări.

Mai mult, în decembrie, Orban a exercitat dreptul de veto al Ungariei în cadrul Uniunii Europene, blocând un pachet de ajutor european în valoare de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei. De asemenea, acesta s-a abținut de la votul privind începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE, exprimându-și opoziția față de acest demers, deși a fost convins să nu blocheze acest proces de liderii europeni.

Facebook

Comentarii

73 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *