Oradea a fost desemnată a treia cea mai atractivă destinație pentru locuire din România, conform unui studiu recent realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare. Această evaluare se bazează pe Indexul de Atractivitate Urbană, care analizează 41 de municipii reședință de județ, corelând intenția de mutare cu percepția calității vieții din perspectiva rezidenților și non-rezidenților.
Studiul, efectuat de compania de cercetare AHA Moments între aprilie și mai 2024, a inclus un eșantion de 1.200 de respondenți din întreaga țară, bărbați și femei, cu vârsta de 18 ani și peste. Scorul final de atractivitate a fost obținut prin calcularea mediei dintre scorul de intenție de mutare și cel al calității vieții.
Potrivit rezultatelor publicate joi și preluate de redacția Bihoreanul, Brașovul ocupă prima poziție, urmat de Cluj-Napoca și apoi de Oradea, care a înregistrat un scor de 7,3 la intenția de mutare și 7,7 la calitatea vieții, având o medie finală de 7,51. Pe locurile următoare în clasament se află Sibiu (4) și Timișoara (5), iar topul 10 este completat de Constanța (6), București (7), Iași (8), Alba Iulia (9) și Piatra Neamț (10).
Un aspect interesant al analizei este că, dintre cei 11 factori evaluați care influențează atractivitatea orașelor, oportunitățile de petrecere a timpului liber au fost considerate cele mai importante. Acestea au depășit factorii tradiționali, precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura. Florian Filat, Director Executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, a declarat: „Importanța opțiunilor de petrecere a timpului liber și a infrastructurii subliniază faptul că atractivitatea urbană este determinată de aspecte ce influențează direct și imediat viața cotidiană a oamenilor.”
Indexul de Atractivitate Urbană face parte din City Index, un instrument inovator destinat măsurării evoluției urbane a celor 41 de municipii reședință de județ, iar în 2025 va fi lansat un Index de Capacitate Vizionară, care va evalua capacitatea orașelor de a „gândi” pe termen lung. Această inițiativă vine în contextul unui interes crescut pentru îmbunătățirea calității vieții urbane și dezvoltarea durabilă a orașelor românești.