Opt candidați conservatori în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson

Opt candidați se vor afla pe buletinul de vot atunci când parlamentarii conservatori din Marea Britanie vor începe miercuri să voteze pentru a alege un succesor al premierului Boris Johnson, a anunțat președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady.

Johnson a fost nevoit să demisioneze după ce zeci de membri ai guvernului au demisionat în semn de protest în urma unei serii de scandaluri. Rishi Sunak, Liz Truss, Tom Tugendhat, Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Jeremy Hunt, Nadhim Zahawi și Suella Braverman au obținut toate cele 20 de nominalizări din partea colegilor parlamentari necesare pentru a intra în concurs. Cu câteva momente înainte de anunțul făcut într-o sală de comisie a Camerei Comunelor, fostul secretar de stat pentru sănătate Sajid Javid a declarat că se retrage după ce, aparent, nu a reușit să atragă suficient sprijin.

blank

Opt candidați vor să îl înlocuiască pe Boris Johnson

Anterior, secretarul pentru transporturi, Grant Shapps, a anunțat că renunță la candidatura sa și că îl va susține pe Sunak, fostul cancelar. Rehman Chishti – considerat un outsider – a declarat, de asemenea, că se retrage după ce nu a reușit să obțină suficiente nominalizări.

Între timp, Truss, ministrul de externe, a obținut sprijinul unor loiali proeminenți ai lui Johnson, Jacob Rees-Mogg, Nadine Dorries și James Cleverly, în ceea ce a fost văzut ca o mișcare concertată pentru a-l împiedica pe Sunak să intre în No 10. Mulți susținători ai premierului rămân furioși pe Sunak pentru rolul pe care l-a jucat în doborârea acestuia, decizia sa de săptămâna trecută de a demisiona contribuind la declanșarea unei noi serii de demisii.

Următorul lider britanic se confruntă cu un lot descurajant, în timp ce sprijinul pentru conservatori este, de asemenea, în scădere, arată sondajele. Economia Marii Britanii se confruntă cu o inflație galopantă, o datorie ridicată și o creștere scăzută, în timp ce oamenii se confruntă cu cea mai mare presiune asupra finanțelor lor din ultimele decenii, toate acestea pe fondul unei crize energetice exacerbate de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la combustibili.

Pe măsură ce competiția se încălzea, campaniile rivale și-au intensificat criticile private una față de cealaltă și au indicat fie chestiuni financiare, fie alte întrebări care planează asupra adversarilor lor. Sunak și-a început campania prezentându-se drept candidatul serios, promițând o onestitate „matură”, „nu povești”, încercând să contrasteze cu reducerile de taxe extinse promise de majoritatea celorlalți candidați.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii