Europa cere Rusiei să nu mai distrugă bisericile din Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliul Europei cer Rusiei să nu mai atace biserici și mănăstiri din Ucraina. În Postul Paștelui, armata rusă a distrus 60 de lăcașe de cult, între ruinele cărora au fost găsite cadavre de localnici executați chiar în incinta bisericilor.

„Facem apel către Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care este o crimă împotriva umanităţii, la fel ca uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili”, se arată în declaraţie. 

„Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză”, transmit organizațiile europene, conform Agerpres.

Oficialităţile de la Kiev estimează că, în războiul declanşat de Rusia, au fost distruse circa 60 de biserici şi lăcaşe de cult. Printre acestea se află Catedrala Sfântul Mihail din Mariupol.

În timpul ocupării a doua sate, Iaghide şi Lukaşivka, din regiunea Cernihiv, trupele ruse şi-au stabilit cartierul general în interiorul Bisericii Înălţarea Domnului, iar după retragere au lăsat lăcaşul de cult în ruină. Între dărâmături au fost descoperite cadravre ale localnicilor, care au fost mutilaţi şi apoi împuşcaţi chiar în biserică.

Pe lângă lăcaşuri de cult, soldaţii ruşi au avariat grav muzee şi centre culturale, teatre şi instituţii reprezentative de cultură, au anunţat oficiali ai Ministerului Culturii din Ucraina.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *