Nemții nu vor furnizarea de rachete Taurus către Ucraina

În urma unui sondaj recent realizat de institutul YouGov pentru DPA, s-a constatat că majoritatea cetățenilor germani susțin decizia cancelarului Olaf Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune.

Potrivit sondajului, doar 28% dintre persoanele chestionate și-au exprimat susținerea pentru livrarea acestor rachete, în timp ce 58% s-au declarat împotriva furnizării acestui sistem de arme către Kiev.

Poziția șefului guvernului german a stârnit o dezbatere aprinsă, având în vedere temerile legate de posibila escaladare a conflictului cu Rusia. Scholz a blocat livrarea rachetelor Taurus pentru a preveni utilizarea acestora împotriva Rusiei.

Sondajul arată că, în ultimele săptămâni, opoziția față de livrarea de rachete a crescut semnificativ, ajungând la 58%, comparativ cu 49% în luna februarie.

Cu toate acestea, poziția cetățenilor germani nu reflectă în totalitate opiniile exprimate în Bundestag. Partidele de coaliție, precum Verzii și Partidul Liber Democrat (FDP), dar și opoziția conservatoare reprezentată de Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU), susțin livrarea de rachete către Ucraina.

Sondajul a evidențiat și opinii divergente privind cantitatea de arme furnizate Ucrainei în contextul invaziei ruse. Aproximativ 43% dintre participanți consideră că s-au furnizat prea multe arme încă de la debutul invaziei, în timp ce o proporție similară de 43% cronsideră că aceste cantități sunt fie adecvate (22%), fie insuficiente (21%).

Germania rămâne al doilea cel mai mare furnizor de armament după SUA. În contextul invaziei ruse din februarie 2022, Germania a livrat sau promis Ucrainei armament în valoare de 28 de miliarde de euro, marcând o contribuție semnificativă în eforturile de apărare ale țării vecine.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *