ONU: Acordul privind exportul de cereale ucrainene să fie prelungit cu un an

ONU solicită prelungirea cu un an a acordului privind exportul de cereale ucrainene, care ajunge la scadenţă pe 22 noiembrie, după patru luni de la intrarea în vigoare, transmite Agerpres.

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Martin Griffiths, unul din responsabilii ONU participanţi la negocieri, s-a declarat încrezător că acordul va fi înnoit, dar, de această dată, pentru o periodă mai mare de patru luni. Propunerea ONU este, astfel, ca acordul privind exportul cerealelor ucrainene să fie prelungit cu un an, astfel încât să acopere intervalul până la recolta viitoare.

Două acorduri au fost semnate la 22 iulie sub egida ONU: primul permite pentru 120 de zile exporturile de cereale ucrainene blocate de război, în timp ce al doilea vizează facilitarea exporturilor de produse agricole şi de îngrăşăminte ruseşti, în pofida sancţiunilor impuse de ţările occidentale Rusiei.

Moscova se plânge însă că, în pofida acordului, nu îşi poate vinde producţia agricolă şi îngrăşămintele din cauza acestor sancţiuni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat că o delegație a ONU urmează să se deplaseze la Moscova, în circa o săptămână, pentru a se întâlni cu înalţi responsabili ruşi, pe aceste subiecte.

Acordurile în cauză vizează să reducă tensiunile pe pieţele produselor alimentare şi să evite ca ţările care depin de exporturile de cereale din Ucraina să se confrunte cu crize grave.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *