ONU: Transporturile de cereale din Ucraina nu sunt încă sigure

Martin Griffiths, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru ajutor umanitar, a declarat că speră că primul transport de cereale dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră ar putea avea loc chiar vineri, dar că încă se lucrează la detalii „cruciale” pentru trecerea în siguranță a navelor.

Griffiths a declarat joi că oficialii militari turci, ruși și ucraineni lucrează cu o echipă ONU la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul pentru a pune la punct procedurile standard de operare pentru acordul convenit de cele patru părți vinerea trecută.

Detaliile privind transportul sigur de cereale din Ucraina nu au fost rezolvate

„Aceasta este o negociere detaliată pe baza acordului”, a declarat Griffiths statelor membre ale ONU în cadrul unei ședințe de informare. „Dar, fără aceste proceduri standard de operare, nu putem gestiona o trecere sigură a navelor. Nu vedem nicio scară susceptibilă de a se întâmpla fără ca procedurile noastre să fie clare, înțelese de sectorul comercial”.

El a recunoscut că „diavolul se află în detalii”, dar a spus că, până în prezent, nu au apărut probleme majore. Griffiths a declarat că un aspect care face obiectul negocierilor este reprezentat de coordonatele exacte ale canalelor de navigație sigure. Companiile de transport maritim și asigurătorii care acoperă navele trebuie să fie asigurați că drumul este sigur, fără amenințări de mine sau atacuri atât pentru nave, cât și pentru echipajele acestora. Aceste aspecte sunt de obicei acoperite de practicile maritime acceptate, cunoscute sub numele de proceduri standard de operare.

„Nu este vorba doar de faptul că există o navă, sau două, sau trei disponibile în porturi, gata să plece. Ele trebuie să se deplaseze în siguranță și asta înseamnă că trebuie să știm clar unde se află exact canalul”, a declarat Griffiths.

Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar invazia din 24 februarie a Moscovei asupra vecinului său a dus la creșterea prețurilor la alimente, alimentând o criză alimentară globală care, potrivit Programului alimentar mondial, a împins aproximativ 47 de milioane de oameni în „foamete acută”. Acordul vizează să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din porturile ucrainene, blocate de Rusia de la invazia sa. Rusia a acuzat Ucraina că blochează transporturile prin exploatarea apelor portuare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *