Irakul, în pragul războiului civil: peste 20 de morți

Criza politică irakiană a degenerat în violențe în Bagdad, iar anunțul liderului șiit Muqtada al-Sadr, care a spus că va renunța la politică, a declanșat proteste și ciocniri care au provocat moartea a cel puțin 20 de persoane și rănirea altor zeci.

Armata irakiană a anunțat luni o stare de asediu la nivel național, după ce în capitala irakiană au izbucnit bombardamente și focuri de armă, iar protestatarii au luat cu asalt un palat guvernamental. Reînceperea violențelor a stârnit îngrijorare, iar ONU și mai multe țări au făcut apel la calm și la dialog pentru a rezolva disputele. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că urmărește cu îngrijorare protestele din Irak, potrivit unui purtător de cuvânt.

Violențele din Bagdad au mobilizat comunitatea internațională

Guterres a făcut apel la calm și reținere și a îndemnat „toți actorii relevanți să ia măsuri imediate pentru a detensiona situația și a evita orice violență”. De asemenea, el a declarat că toate părțile și actorii trebuie „să se ridice deasupra diferențelor lor” și să se angajeze „fără întârziere, într-un dialog pașnic și incluziv privind o cale constructivă de urmat”.

Ambasadorul SUA în Irak, Alina Romanowski, a declarat că tulburările din Irak sunt „îngrijorătoare”, deoarece acestea împiedică funcționarea instituțiilor irakiene și a îndemnat toate părțile să „rămână pașnice și să se abțină de la acte care ar putea duce la un ciclu de violență”.

„Securitatea, stabilitatea și suveranitatea Irakului nu ar trebui să fie puse în pericol”, a spus ea într-o declarație. „Acum este momentul pentru dialog pentru a rezolva diferendele, nu prin confruntare”. Romanowski a cerut, de asemenea, demonstranților să „respecte instituțiile și proprietățile guvernului irakian, care aparțin și servesc poporul irakian și ar trebui să li se permită să funcționeze”. Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ciocnirile din Bagdad și a făcut apel la toate părțile să dea dovadă de maximă reținere și să rămână calme.

UE, ONU, SUA și Turcia fac apel la dialog calm

„Este esențial ca toți actorii să evite orice acțiuni care ar putea duce la noi violențe. Reiterăm faptul că toate legile trebuie respectate și integritatea instituțiilor trebuie protejată. Toate părțile ar trebui să depună eforturi pentru detensionarea tensiunilor și să se angajeze în dialog politic în cadrul constituțional, ca unic mijloc de a rezolva diferendele”, a declarat UE într-un comunicat.

Turcia și-a îndemnat cetățenii să evite să călătorească la Bagdad și a făcut apel la un „dialog incluziv” pentru a rezolva criza actuală.

„Turcia este îngrijorată de evoluțiile din Irakul frățesc. Sperăm că actualele conflicte politice vor fi rezolvate în mod pașnic și printr-un dialog incluziv, iar pacea și bunăstarea poporului irakian vor fi asigurate”, a declarat ministerul turc de externe într-un comunicat.

Facebook

Comentarii

6 răspunsuri

  1. Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?

    you made blogging glance easy. The whole glance
    of your web site is fantastic, as well as the content!
    You can see similar here sklep internetowy

  2. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying
    to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good success. If you know of any please share.

    Thank you! You can read similar text here: Sklep online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *