ONU: Stratul de ozon se reface și poate fi restabilit în câteva decenii

Un nou raport al Națiunilor Unite arată că stratul protector de ozon al Pământului se vindecă lent, dar vizibil, într-un ritm care ar putea repara complet gaura de peste Antarctica în aproximativ 43 de ani.

O evaluare științifică efectuată o dată la patru ani a constatat că recuperarea este în curs de desfășurare, la mai bine de 35 de ani după ce fiecare stat din lume a fost de acord să înceteze să mai producă substanțe chimice care distrug stratul de ozon din atmosfera Pământului.

„În stratosfera superioară și în gaura de ozon vedem că lucrurile se îmbunătățesc”, a spus Paul Newman, co-președinte al acestei evaluări științifice.

Progresul este însă unul lent, conform raportului prezentat luni la convenția Societății Americane de Meteorologie de la Denver.

Cantitatea medie globală de ozon la 30 de kilometri înălțime în atmosferă nu va reveni la nivelurile de pre-subțiere din 1980 până în aproximativ 2040, și nu va reveni la normal în Antartica până în 2045.

În cadrul conferinței, oamenii de știință și activiștii pentru mediu din întreaga lume au salutat, de asemenea, eforturile de a vindeca gaura de ozon izvorâte dintr-un acord din 1987 numit Protocolul de la Montreal, care a interzis o clasă de substanțe chimice utilizate adesea în agenți frigorifici și aerosoli.

„Acțiunea privind stratul de ozon creează un precedent pentru acțiunea climatică. Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care mănâncă ozonul ne arată ce se poate și ce trebuie făcut – în regim de urgență – pentru a elimina treptat combustibilii fosili, a reduce gazele cu efect de seră și, astfel, a limita creșterea temperaturii globale”, a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, prof. Petteri Taalas.

Facebook

Comentarii

81 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *