ONU solicită instituirea unei zone demilitarizate la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, marţi seară, Moscovei şi Kievului să cadă de acord asupra stabilirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, transmite dpa, potrivit Agerpres.

”Situaţia actuală este imposibil de susţinut şi cel mai bun mod de a ne asigura că facilităţile nucleare şi populaţia Ucrainei sunt protejate şi sigure este ca acest conflict armat să se încheie acum”, a declarat Antonio Guterres, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc la New York.

Potrivit ONU, până la încheierea conflictului, trebuie luate măsuri care să prevină un accident nuclear. Antonio Guterres a prezentat, în cadrul întâlnirii, care sunt paşi specifici de urmat astfel încât centrala Zaporojie şi zona adiacentă să fie demilitarizată.

Prima măsură este ca forţele ruse şi ucrainene să se angajeze să nu mai efectueze activităţi militare în interiorul şi în apropierea centralei nucleare.

„Ca al doilea pas, trebuie obţinut un acord privind perimetrul demilitarizat. Mai exact, aceasta ar include un angajament al forţelor ruse de a-şi retrage tot personalul şi echipamentul militar din acel perimetru şi un angajament al forţelor ucrainene de a nu ocupa acel perimetru”, a explicat Guterres.

Ucraina va susţine propunerea ONU privind stabilirea unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară la centrala nucleară Zaporojie, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de Interfax-Ukraina.

„Dacă conţinutul acestei propuneri este demilitarizarea teritoriului centralei nucleare – şi este logic, pentru că prezenţa militară rusă a fost cea care a adus centrala Zaporojie în pragul unei catastrofe radioactive – atunci putem susţine o astfel de zonă de protecţie demilitarizată”, a declarat preşedintele ucrainean.

Anunţul vine și după publicarea, marţi după-amiază, a raportului cu concluziile inspecţiei efectuate de experții ONU, săptămâna trecută, la această centrală nucleară. În cursul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, directorul general al Agenției pentru Energie Atomică a ONU, Rafael Grossi, a avertizat că prezenţa vehiculelor şi echipamentelor militare ruse în perimetrul centralei exercită o presiune excesivă asupra uzinei şi că, prin urmare, ar trebui retrase.

Facebook

Comentarii

74 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *