ONU solicită anchetă internațională privind gropile comune din Gaza

ONU a cerut marţi o anchetă internaţională asupra gropilor comune descoperite în principalele două spitale din Fâşia Gaza, subliniind necesitatea unei anchete independente în faţa actualului „climat de impunitate”, relatează AFP şi Reuters.

Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului s-a declarat „îngrozit” de distrugerea celor două cele mai mari spitale din Fâşia Gaza, spitalul al-Shifa şi complexul medical Nasser din Khan Younis. Într-un comunicat, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a cerut „să fie desfăşurate anchete independente, eficace şi transparente”.

„Având în vedere climatul de impunitate care prevalează, anchetatorii internaţionali ar trebui să fie asociaţi acestui demers”, a estimat responsabilul ONU, amintind că „spitalele au dreptul la o protecţie specială, în virtutea dreptului umanitar internaţional”, iar „uciderea intenţionată a civililor, deţinuţilor şi altor persoane considerate a fi „în afara luptei” este o crimă de război”.

Apărarea civilă din Fâşia Gaza a anunţat luni că a exhumat în decurs de trei zile corpurile a circa 200 de persoane ucise şi îngropate de trupele israeliene în gropi comune în interiorul spitalului Nasser din Khan Younis.

Cât despre spitalul al-Shifa. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la începutul lunii aprilie că acesta a fost redus la o „cochilie goală” înconjurată de cadavre umane în urma ultimei operaţiuni israeliene împotriva acestui spital.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *