ONU renunță la planul privind zona de siguranță a centralei nucleare ucrainene

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a renunțat astăzi la ideea de a crea o zonă de siguranță și securitate în jurul centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

Începând din septembrie, Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a făcut presiuni asupra Ucrainei și Rusiei pentru a ajunge la un acord cu privire la plasarea centralei nucleare în afara limitelor conflictului militar în curs.

„Inițial, ne-am concentrat asupra posibilității de a stabili o zonă bine determinată în jurul centralei. Acum, conceptul evoluează, reorientându-se mai mult asupra protecției în sine, asupra lucrurilor care ar trebui evitate mai degrabă decât asupra aspectelor teritoriale care ridică anumite probleme”, a declarat el reporterilor în timpul unei vizite efectuate astăzi la centrală.

În centrul noului concept se află principiul conform căruia „o centrală nucleară nu ar trebui să fie atacată, în nicio circumstanță, sau nu ar trebui să fie folosită pentru a ataca pe alții”, sau să fie folosită ca bază militară sau pentru a depozita arme grele, a declarat șeful AIEA.

Trupele rusești ocupă centrala – cea mai mare din Europa – din luna martie a anului trecut, în timp ce operațiunile sale au rămas în mâinile personalului ucrainean.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *