ONU: O nouă anchetă pentru încălcarea drepturilor omului în Rusia

Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a numit vineri un nou expert independent pentru presupusele abuzuri ale drepturilor omului din Rusia, acuzând Moscova că a creat un climat bazat pe frică, represiune și violență.

Membrii Consiliului și-au exprimat alegerea cu 17 voturi pentru, 6 împotrivă și 24 de abțineri.

Gestul este o premieră pentru Consiliul pentru Drepturile Omului, fiind nevoie pentru prima oară de desemnarea unui raportor special pentru a examina o astfel de situație în cazul unuia dintre cei 5 membri permanenți ai Consiliului de Securitate.

„Vrem să fie clar astăzi, că nu i-am uitat pe cei care luptă pentru libertate, în timp ce președintele rus Vladimir Putin continuă să își reprime propriul popor și efectuează atrocități și în străinătate”, a declarat pentru Reuters ambasadorul Marii Britanii la ONU, Simon Manley.

Măsura vine în urma noilor legi din ce în ce mai dure, ce au scopul de a persecuta cetățenii care, potrivit Moscovei, discreditează forțele armate sau răspândesc informații false.

De asemenea, Rusia va fi anchetată și pentru închiderea forțată a grupărilor pentru drepturile omului, inclusiv Memorial, care a câștigat vineri Premiul Nobel pentru Pace.

Ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva, Ghenadi Gatilov, a declarat că moțiunea este bazată pe „un flux de acuzații false”. „Acest proiect de rezoluție este încă un exemplu al modului în care țările occidentale folosesc acest consiliu pentru a-și atinge obiectivele politice”, a declarat acesta.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *