ONU condamnă invazia rusă în Ucraina. Cine sunt singurii 4 aliați ai Rusiei?

Izolarea internațională a regimului Putin a devenit frapantă și la ONU. Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea – sunt singurele țări care au votat alături de Rusia împotriva rezoluției Adunării Generale a ONU, prin care acest for  condamnă invazia din Ucraina și cere Rusiei să nu mai folosească forța armată și să-și retragă trupele invadatoare. Până și China, apropiată de regimul Putin, s-a abținut la vot.

141 de state au votat pentru rezoluție, 5 împotrivă (Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea) și 35 de țări s-au abținut (între care China, India, Africa de Sud, Kazahstan, Pakistan, Iran, Irak, Cuba, Republica Centrafricană). 12 state au decis să nu participe la vot, printre care Venezuela, Maroc şi Etiopia.

Rezoluţia, adoptată în cadrul forumului ONU reunit de luni într-o sesiune specială de urgenţă, cere Rusiei să îşi retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din Ucraina şi „condamnă decizia Rusiei de a creşte statutul de alertă al forţelor sale nucleare”. Adunarea Generală a ONU a fost convocată pentru a vota această rezoluţie după ce Rusia a respins prin veto un text similar în Consiliul de Securitate. În Adunarea Generală nu există dreptul de veto.

Poziția ONU reafirmă suportul faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, inclusiv ale apelor sale teritoriale. Rezoluţia solicită acces neîngrădit pentru ajutorul umanitar şi critică implicarea Belarusului în atacul asupra Ucrainei.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *