ONU: Au fost comise crime de război în Ucraina

Anchetatorii Națiunilor Unite au concluzionat că în conflictul din Ucraina au fost comise crime de război, enumerând bombardamentele rusești asupra zonelor civile, execuțiile, tortura și violențele sexuale.

O echipă de trei experți independenți a vizitat 27 de orașe și sate și a inspectat morminte și centre de detenție și de tortură din patru regiuni – Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy. Constatările lor se bazează pe interviuri cu peste 150 de victime și martori.

„Pe baza dovezilor adunate de comisie, aceasta a ajuns la concluzia că în Ucraina au fost comise crime de război”, a declarat vineri Erik Mose, șeful echipei de anchetă, în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Echipa ONU a investigat crimele de război din Ucraina

Caracterul categoric al declarației a fost neobișnuit. De obicei, anchetatorii ONU își exprimă concluziile privind crimele internaționale într-un limbaj condiționat, lăsând confirmarea finală a crimelor de război și a altor încălcări similare pentru instanțele de judecată. Consiliul a fost înființat de Comisia de anchetă – cel mai înalt nivel de investigație – în luna mai, pentru a investiga crimele care au urmat invaziei ruse în Ucraina.

Vorbind cu o zi înainte de împlinirea a șapte luni de la începerea războiului, Mose a subliniat „utilizarea de către Federația Rusă a armelor explozive, cu efecte pe arii extinse în zonele populate”, ceea ce a fost „o sursă de daune și suferințe imense pentru civili”. Mose a spus că o serie de atacuri pe care echipa le-a investigat „au fost efectuate fără a face distincție între civili și combatanți”, inclusiv atacuri cu muniție cu dispersie în zone populate.

Echipa, care intenționează să extindă investigația dincolo de cele patru regiuni, a fost în mod special „impresionată de numărul mare de execuții” în zonele pe care le-a vizitat, a declarat Mose, precum și de „semnele vizibile frecvente ale execuțiilor, pe corpuri, cum ar fi mâinile legate la spate, răni prin împușcare la cap și gâturi tăiate”.

Victime ale torturii și abuzurilor

Mose a declarat că, în prezent, comisia investighează astfel de decese în 16 așezări și că a primit acuzații credibile cu privire la multe alte cazuri pe care va încerca să le documenteze. Anchetatorii au primit, de asemenea, „relatări consistente de rele tratamente și tortură, care au fost aplicate în timpul izolării ilegale”.

Unele dintre victime le-au spus anchetatorilor că au fost transferate în Rusia și ținute în închisori timp de săptămâni întregi. Altele au „dispărut” în urma unor astfel de transferuri. Șeful comisiei a declarat că anchetatorii au „procesat, de asemenea, două incidente de rele tratamente împotriva soldaților Federației Ruse de către forțele ucrainene”, adăugând că „deși puține ca număr, astfel de cazuri continuă să facă obiectul atenției noastre”.

Echipa a documentat, de asemenea, cazuri de violență sexuală și de gen, a declarat Mose, stabilind în unele cazuri că soldații ruși au fost autorii. „Există exemple de cazuri în care rudele au fost forțate să asiste la crime”, a spus el. „În cazurile pe care le-am investigat, vârsta victimelor violenței sexuale și de gen a variat între 4 și 82 de ani”.

Comisia a documentat o gamă largă de crime împotriva copiilor, a spus el, inclusiv copii care au fost „violați, torturați și închiși ilegal”.

Facebook

Comentarii

67 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *