ONU: Inspecția la centrala Zaporojie va dura câteva zile

Inspectorii nucleari ai ONU au pornit miercuri spre centrala nucleară ucraineană Zaporojie, afirmând că misiunea lor este de a preveni un accident nuclear și de a încerca să stabilizeze situația după săptămâni de bombardamente în apropiere.

Un reporter Reuters care a urmărit echipa Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) într-un convoi din capitala Kiev a declarat că inspectorii au ajuns în orașul Zaporizhzhia, aflat în apropiere, unde probabil vor petrece noaptea înainte de a vizita joi centrala, care se află pe teritoriul controlat de Rusia.

Inspectorii ONU au ajuns la centrala nucleară din Zaporizhzhia

Oficialii ruși instalați în zona din apropierea centralei au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi, în timp ce oficialii AIEA și ucraineni au sugerat că aceasta va dura mai mult.

„Misiunea va dura câteva zile. Dacă vom reuși să stabilim o prezență permanentă, sau o prezență continuă, atunci va fi prelungită. Dar acest prim segment va dura câteva zile. Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo – să evaluăm situația reală de acolo, să ajutăm la stabilizarea situației atât cât putem”, a spus el, adăugând că echipa AIEA are garanții atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, care îi permit să intre în zona de război. Rusia a capturat centrala, cea mai mare din Europa, la începutul lunii martie, în cadrul a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială.”, a declarat Grossi reporterilor la un hotel din Zaporizhzhia.

De atunci, o forță militară rusă se află la uzină, la fel ca și majoritatea forței de muncă ucrainene care a muncit din greu pentru a continua să opereze instalația, care în mod tradițional a furnizat Ucrainei 20% din necesarul său de energie electrică.

Au fost raportate lupte atât în apropierea centralei electrice, cât și mai departe, atât Kievul, cât și Moscova revendicând succese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina a organizat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul din sud. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste rapoarte.

Între timp, Rusia a oprit livrările de gaze prin cea mai mare conductă către principalul său client, Germania, ceea ce a ridicat perspectiva recesiunii și a raționalizării energiei în unele dintre cele mai bogate țări europene la începutul iernii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *