ONU condamnă anexările ilegale de teritorii de către Rusia

Adunarea Generală a ONU a condamnat, astăzi, cu o majoritate covârşitoare, anexările ilegale de teritorii ucrainene de către Rusia, notează AFP, potrivit Agerpres.

Adunarea Generală a celor 193 de state membre, care s-a reunit în regim de urgenţă, a adoptat această rezoluţie – co-redactată de Uniunea Europeană şi prezentată de Ucraina – cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut de la vot – printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite.

Cele cinci state care au votat împotrivă sunt Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.

Pe 30 septembrie, Moscova şi-a folosit, de asemenea, dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate aceeaşi rezoluţie.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă „o majoritate covârşitoare de naţiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU şi opoziţia fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, salutând „unitatea internaţională” şi „sprijinul neclintit” faţă de Kiev.

Rezoluţia condamnă anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson și subliniază că referendumurile nu au validitate, în temeiul dreptului internaţional, cerând Federaţiei Ruse să îşi anuleze decizia din 29 septembrie privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia.

De asemenea, textul îndeamnă ca nici un stat să nu recunoască aceste anexări şi reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina, care au invadat teritoriul ucrainean pe 24 februarie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *