OMS: Noua tulpină Covid este cea mai transmisibilă de până acum

Tulpina XBB.1.5 a coronavirusului Omicron, care a devenit dominantă în SUA în doar câteva săptămâni, ar putea genera un nou val de cazuri, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Suntem îngrijorați de ritmul său de creștere, în special în unele țări din Europa și în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte subvariante aflate în circulație”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilă tehnică pentru Covid-19 din cadrul OMS, citată de Politico.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății nu sunt siguri dacă acest lucru înseamnă că mai multe persoane vor ajunge la spital sau vor muri, din cauza imunității acumulate prin vaccinare și infecții anterioare. Oficialii din domeniul sănătății publice au detectat tulpina în 29 de țări, dar aceasta ar putea circula în mult mai multe, a declarat Van Kerkhove.

În SUA, subvarianta a trecut de la a fi prezentă în 4% din cazurile secvențiate la 40% în doar câteva săptămâni, a transmis miercuri pe Twitter Ashish Jha, coordonator al răspunsului Covid-19 de la Casa Albă. Statele Unite suferă mult mai puțin din cauza Covidului decât în urmă cu un an. Ratele de deces au fost de aproximativ șapte ori mai mari anul trecut în această perioadă, iar spitalizările au fost de aproape trei ori mai mari.

OMS lucrează la o analiză a gravității noii tulpini pe care o va publica în zilele următoare, a declarat Van Kerkhove

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *