OMS: COVID-19 nu mai reprezintă o urgență sanitară globală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că în acest moment Covid-19 nu mai este o urgență de sănătate globală, afirmând că pandemia înregistrează o tendință descendentă de peste un an.

Decizia a fost luată după ce Comitetul de Urgență al Reglementărilor Internaționale de Sănătate a discutat despre pandemie și a recomandat încetarea declarației de urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că pandemia este pe o tendință descendentă, un lucru ce le-a permis multor țări să revină la viața de dinainte de această criză de sănătate.

Oficialii avertizează că, deși virusul rămâne o amenințare pentru sănătatea globală, nivelul de îngrijorare a scăzut. Declarația PHEIC creează un acord între țări pentru a urma recomandările OMS în gestionarea unei situații de urgență. Fiecare țară își declară, de asemenea, propria urgență de sănătate publică, care are greutate legală și permite mobilizarea resurselor și relaxarea regulilor în timpul unei crize.

În timp ce virusul continuă să se răspândească și să evolueze, medicii subliniază necesitatea de a rămâne vigilenți și de a urmări evoluția sa pentru a preveni bolile severe și alte valuri de decese.

Pandemia a dus la peste 765 de milioane de cazuri confirmate și aproape 7 milioane de decese în întreaga lume, Europa înregistrând cel mai mare număr de cazuri, iar Statele Unite raportând cel mai mare număr de decese.

Deși campaniile de vaccinare au ajutat la controlul virusului, miliarde de oameni au rămas nevaccinați, un lucru care continuă să producă decese.

Facebook

Comentarii

87 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *