OMS anunță peste 18.000 de cazuri de variola maimuței, majoritatea în Europa

Peste 18.000 de cazuri de variola maimuței au fost raportate la nivel mondial în 78 de țări, majoritatea în Europa, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății. OMS a declarat sâmbătă epidemia ca fiind o urgență sanitară globală.

Până în prezent, 98% dintre cazuri în afara țărilor din Africa unde virusul este endemic au fost raportate la bărbați care au relații sexuale cu bărbați, a precizat OMS. Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat grupul respectiv să ia în considerare reducerea numărului de noi parteneri sexuali și să facă schimb de date de contact cu orice nou partener.

OMS trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de variola maimuței

„Aceasta este o epidemie care poate fi oprită. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a reduce riscul de expunere”, a declarat Tedros într-o conferință de presă de la Geneva. „Asta înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine și pentru ceilalți”.

Variola maimuței este în curs de redenumire, pentru a evita ca numele să fie „militarizat” sau folosit într-un mod rasist, a declarat directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan. ONU recomandă vaccinarea pentru grupurile cu risc ridicat, inclusiv pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru bărbații care fac sex cu bărbați cu parteneri sexuali multipli. Aceasta a avertizat că este nevoie de mai multe săptămâni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin pentru a fi pe deplin protejat, astfel că oamenii ar trebui să ia alte măsuri de precauție până în acel moment.

Aproximativ 10% dintre pacienți au fost spitalizați în actualul focar și cinci au murit, toți în Africa, a precizat OMS. În general, provoacă simptome ușoare până la moderate, inclusiv febră, oboseală și leziuni cutanate dureroase care se rezolvă în câteva săptămâni. Tedros a declarat că sunt disponibile aproximativ 16 milioane de doze de vaccin aprobat, dar numai în vrac, astfel încât va dura câteva luni pentru a le pune în fiole.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *