Oligarhul rus Ilan Șor plănuiește, de la Moscova, federalizarea R. Moldova

Oligarhul fugar Ilan Şor vrea să soluționeze conflictul transnistrean prin transformarea Republicii Moldova într-o federaţie. Conform acestui plan, Tiraspolul (Transnistria) şi Comratul (Găgăuzia) ar urma să fie puse pe picior de egalitate cu Chişinăul, relatează Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, limba de comunicare în Republica Moldova ar urma să fie rusa, declară Ilan Şor de la Moscova. „Din punctul meu de vedere, pe care îl voi propune în cadrul blocului Pobeda, este nevoie de federalizarea Republicii Moldova. Este calea unică, pentru că în Republica Moldova trăiesc oameni cu diferite viziuni, păreri”, susține Ilan Şor.

Mai mult decât atât, în opinia sa, modelul de federaţie din Rusia poate fi luat ca exemplu pentru Republica Moldova. „În Federaţia Rusă este o singură limbă de comunicare, dar locuiesc diferite naţionalităţi. Oamenii trăiesc şi muncesc în folosul ţării lor. Asta vrem să facem şi în R. Moldova”, a declarat Şor.

Oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova în Rusia, unde a venit din Israel.

El a anunţat, la 21 aprilie, crearea blocul politic „Pobeda”, al cărei scop este să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău. Şor a spus că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an.

Federalizarea R. Moldova nu este un subiect nou. Demersurile în acest sens, care erau pe punctul de a fi finalizate, au avut loc și în 2002. Atunci, urma să se semneze un memorandum în acest sens, cunoscut ca Memorandumul Kozak. Cu o zi înainte de semnarea acestuia, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a decis să nu-şi pună semnătura pe document, iar Putin şi-a amânat zborul spre Chişinău.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *