După ”jaful secolului”, Ilan Șor se stabilește la Moscova

Oligarhul fugar Ilan Șor, căutat de autoritățile Republicii Moldova pentru executarea unei pedepse de 15 ani de închisoare în legătură cu un caz de fraudă bancară, se află la Moscova încă din 25 februarie, potrivit declarațiilor făcute duminică de către șeful Inspectoratului General al Poliției din Chișinău (IGP), Viorel Cernăuțeanu, la un post de televiziune local.

Această mutare a lui Șor a stârnit îngrijorări în cadrul autorităților din Republica Moldova, cu privire la intențiile Rusiei de a-l folosi pentru a destabiliza situația politică din țară, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale iminente și al celor parlamentare de anul viitor.

În ciuda solicitărilor de extrădare din partea autorităților moldovenești, Rusia refuză să-l predea pe Șor, invocând prevederile constituționale care interzic extrădările cu caracter politic.

Oficialii moldoveni remarcă faptul că, în general, cooperarea în domeniul extrădărilor între cele două țări a fost una bună, cu Federația Rusă ajutând la extrădarea mai multor cetățeni moldoveni implicați în activități ilegale. Cu toate acestea, în cazul lui Ilan Șor, aceste reguli nu par să se aplice.

În ceea ce privește motivele mutării lui Șor în Rusia, șeful IGP sugerează că acesta ar fi luat această decizie pentru a fi mai aproape de Moscova și pentru a primi mai ușor instrucțiuni din partea acesteia cu privire la acțiunile sale în Republica Moldova.

Faptul că Ilan Șor s-a stabilit în Rusia vine după o perioadă în care acesta a călătorit de mai multe ori în această țară, deși era căutat la nivel internațional. Mai mult, în declarații anterioare, acesta nu a exclus posibilitatea de a se muta definitiv în Rusia, unde se află și familia sa.

Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în 2019 și a găsit refugiu în Israel, unde se presupune că a continuat să se implice în politica din țară. În ciuda condamnării și a sancțiunilor internaționale, acesta pare să-și continue activitățile, ceea ce alimentează îngrijorările cu privire la influența sa asupra situației politice din Republica Moldova.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *