Oligarhii ruși interziși au exploatat o portiță de secretizare din Marea Britanie

Oligarhii ruși sancționați din cercul intim al lui Vladimir Putin au exploatat o portiță de secretizare din Marea Britanie lăsată deschisă de guvern. Arkady și Boris Rotenberg, parteneri de judo ai președintelui rus, au folosit un tip de companie care nu era obligată să își identifice proprietarii reali.

Miniștrii au recunoscut îngrijorarea că aceste companii, cunoscute sub numele de English Limited Partnerships (ELP), au fost, de asemenea, abuzate de infractori. O investigație comună a BBC și Finance Uncovered a descoperit dovezi care leagă un număr de ELP de fraudă, terorism și spălare de bani.

În 2016 și 2017, guvernul a introdus măsuri care au obligat aproape toate companiile britanice să își identifice proprietarii reali. ELP nu au fost vizate de aceste noi legi privind transparența. De atunci, au fost înființate peste 4.500 de astfel de societăți.

Oligarhii ruși au descoperit o metodă de secretizare din Marea Britanie

BBC a colaborat cu Finance Uncovered pentru a analiza documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații și mii de înregistrări ale companiilor, care arată modul în care ELP-urile au devenit o cale de eludare a legilor privind combaterea spălării banilor care impun dezvăluirea proprietarilor reali sau a persoanelor care dețin un control semnificativ asupra companiilor britanice.

PLEC-urile sunt utilizate în mod legitim în sectorul imobiliar, în fondurile de investiții și în fondurile de pensii – au avantaje fiscale, de exemplu, iar valoarea riscului la care sunt supuși investitorii este limitată. Spre deosebire de majoritatea societăților, ELP nu au o identitate juridică separată. Guvernul spune că acest lucru înseamnă că nu pot deține active, nu au un proprietar real și nu pot deschide legal conturi bancare în nume propriu.

Dar ancheta noastră a găsit documente care identifică beneficiarii reali ai ELP și dovezi ale utilizării acestora pentru a deschide conturi bancare și pentru a facilita infracțiunile financiare. Potrivit lui Graham Barrow, expert în infracțiuni financiare, acestea sunt, de asemenea, „vulnerabile la abuzuri” din cauza numărului mic de informații despre activitatea lor pe care trebuie să le facă publice.

„Mi-aș dori să fiu șocată de amploarea acestui fenomen, dar nu sunt absolut deloc. Sunt doar deprimată și frustrată”, spune Helena Wood, șefa programului britanic de combatere a criminalității economice din cadrul Royal United Services Institute.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

45 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *