Olena Zelenska, în SUA pentru întâlniri la nivel înalt

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, se află în SUA pentru o serie de întâlniri la nivel înalt și un discurs în fața Congresului. Vizita sa are loc la patru luni după ce soțul ei, președintele Volodimir Zelenski, a ținut un discurs virtual în Congres, făcând presiuni pentru mai multe echipamente militare.

Steaguri ucrainene albastre și galbene fluturau alături de cele americane pe Pennsylvania Avenue, în timp ce Zelenska se îndrepta spre primul ei eveniment anunțat în Statele Unite, întâlnirea cu Blinken.

Olena Zelenska, într-o vizită oficială în SUA

Zelenska s-a întâlnit luni cu secretarul de stat Antony Blinken și urmează să poarte discuții cu omologul său Jill Biden marți, a declarat Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că secretarul de stat a asigurat-o pe Zelenska de angajamentul Statelor Unite față de Ucraina. Blinken a lăudat-o, de asemenea, pentru activitatea sa cu civilii care se confruntă cu traume și alte daune cauzate de război.

Ea urmează să țină miercuri un discurs în fața parlamentarilor din Capitoliu. Întâlnirea de marți va fi a doua oară când cele două prime doamne se întâlnesc, după ce Dr. Biden a făcut o vizită neanunțată în Ucraina în luna mai.

Doamna Zelenska nu are un portofoliu oficial în guvernul ucrainean. Însă, după aproape cinci luni de război al Rusiei în Ucraina, Kievul dorește să obțină mai mult ajutor militar și sprijin politic din partea SUA. Congresul a aprobat deja un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari (33 de miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, care ar trebui să fie livrat integral până la sfârșitul lunii septembrie.

Luni, Zelenska s-a întâlnit, de asemenea, cu Samantha Power, șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională. Agenția a acordat miliarde de dolari pentru a sprijini guvernul ucrainean și pentru nevoile umanitare, precum și pentru a face față unei penurii mondiale de alimente agravate de războiul din Rusia.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii