Olaszország hivatalosan tájékoztatja Kínát az Új Selyemút Kezdeményezés elhagyásáról

Szerdán kormányzati források megerősítették, hogy Olaszország hivatalossá tette döntését az Új Selyemút Kezdeményezésből (BRI), tájékoztatva Kínát az elmúlt napokban küldött levélben. A kétoldalú kapcsolatokra és az olasz gazdaságra gyakorolt ​​hatásokkal kapcsolatos félelmeket meghazudtolva a kormány hangsúlyozta, hogy a lépés nem érinti hátrányosan a pekingi kapcsolatokat.

Olaszország 2019-ben csatlakozott a BRI-hez, így az első nagy nyugati ország lett, amely csatlakozott a kezdeményezéshez, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok figyelmeztetett a biztonsági kockázatokra. A tavaly hivatalba lépő miniszterelnök, Giorgia Meloni bejelentette kilépési szándékát, azzal érvelve, hogy a kezdeményezés nem hoz jelentős hasznot az országnak.

A 2019-ben kötött megállapodás jövő márciusban jár le, és Olaszország hivatalosan is tájékoztatta Pekinget, hogy nem újítja meg a paktumot. Kína azt mondta, hogy a BRI-nek „hatalmas globális vonzereje és befolyása van”, de nem kommentálta Olaszország döntését.

Egy olasz kormányzati forrás hangsúlyozta, hogy Olaszország kiváló kapcsolatokat kíván fenntartani Kínával, még akkor is, ha az már nem része a BRI-nek. Olaszország 2024-ben biztosítja a G7 elnöki tisztét.

A Kínába irányuló olasz export 2022-ben 16,4 milliárd euróra nőtt a 2019-es 13 milliárdról, míg az Olaszországba irányuló kínai export elérte az 57,5 ​​milliárd eurót a 2019-es 31,7 milliárd euróról.

Franciaország és Németország, az eurózóna fő kereskedelmi partnerei, 2022-ben jelentősen megnőtt a Kínába irányuló export, annak ellenére, hogy nem szerepelnek a BIS-ben.

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *