Olanda: Liderul extremist ia în calcul și formarea unui guvern minoritar

Liderul Partidului Libertăţii olandez (PVV), Geert Wilders, a declarat miercuri că nu exclude să formeze un guvern minoritar, la o săptămână după victoria formaţiunii sale politice în alegerile legislative din Olanda, transmite DPA conform Agerpres.

”Orice este posibil, dar sunt în favoarea unui guvern majoritar”, a afirmat Wilders la Haga.

În alegerile din 22 noiembrie, PVV a obţinut 37 din cele 150 de locuri în parlament, însă are nevoie de cel puţin două alte partide pentru a putea forma o majoritate.

Prima fază a procedurii de formare a guvernului a început miercuri dimineaţă, negociatorul-şef al PVV consultând grupurile parlamentare ale partidelor pentru a vedea ce coaliţie ar avea şanse de reuşită. Raportul său va fi prezentat săptămâna viitoare.

Wilders vrea să negocieze cu Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte, cu partidul de centru Noul Contract Social (NSC) şi cu Mişcarea Cetăţean-Fermier (BBB).

VVD intenţionează să intre în opoziţie, dar a precizat că ar sprijini un guvern minoritar condus de PVV.

La rândul său, NSC a exprimat rezerve faţă de cooperarea cu PVV ca urmare a poziţiilor radicale de dreapta ale acestuia.

Alegerile din Olanda au fost convocate după ce coaliţia guvernamentală de centru-dreapta, condusă de premierul Mark Rutte şi formată din VVD, Partidul Democraţii 66 (D66, liberal), Apelul Creştin-Democrat (CDA) şi Uniunea Creştină (CU), s-a rupt din cauza divergenţelor legate de politica privind migraţia.

În luna iulie, Mark Rutte a anunţat că va părăsi politica internă. El a fost prim-ministru pentru aproximativ 13 ani şi va conduce executivul până la desemnarea unui nou premier. 

Facebook

Comentarii

135 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *