Olanda va instrui piloţi ucraineni pe avioane F-16

Piloţii militari ucraineni ar urma să înceapă, în vara aceasta, instruirea pe avioanele americane multirol F-16, a declarat ieri ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren. Danemarca şi Olanda conduc o coaliţie internaţională, care şi-a asumat instruirea piloţilor ucraineni, a personalului auxiliar, mentenanţa avioanelor şi, în final, probabil furnizarea unor aparate F-16 către Ucraina.

„Ambiţia noastră este vara aceasta. Vom vedea dacă este realist pentru a începe programul de instrucţie”, a spus ministrul olandez.

 Obiectivul este ca programul să fie deplin operaţional într-un termen de şase luni, iar Danemarca este o posibilă locaţie pentru găzduirea programului de instrucţie.

La acest program, sprijinit de SUA, vor participa Belgia şi Luxemburg, în timp ce Franţa şi Marea Britanie oferă asistenţă. Cele două din urmă şi Luxemburg nu au avioane F-16 în dotarea propriilor forţe aeriene.

Reprezentanta guvernului olandez nu a precizat numărul piloţilor ucraineni care ar urma să fie instruiţi în prima fază a programului, dar surse din domeniu au declarat agenţiei Reuters că ar fi vorba despre două grupuri, fiecare cu câte 12 piloţi care au experienţă în operarea avioanelor ruseşti MiG-29 sau SU-27.

Cât despre cererea Kievului de a primi zeci de avioane F-16, o decizie nu a fost încă luată, a precizat Kajsa Ollongren. Ea a subliniat că echiparea armatei ucrainene cu astfel de aparate este un demers pe termen lung, având în vedere perioada îndelungată de formare şi familiarizare a piloţilor ucraineni pe aceste avioane.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că a primit o ofertă din partea liderilor unor state dispuse să furnizeze Kievului avioane F-16 şi că aşteaptă acordurile finale în acest sens cu principalii aliaţi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *