Instanța obligă guvernul Olandei să aducă centrele de refugiați la standardele UE

O instanță din Olanda a ordonat joi guvernului de la Haga să alinieze condițiile din centrele de azil la standardele Uniunii Europene și a transmis că refugiații vulnerabili nu ar mai trebui să fie găzduiți acolo.

Olanda, sub presiunea de a-și aduce centrele de refugiați la standardele europene

Judecătorii au decis că fiecare solicitant de azil care se prezintă la un centru guvernamental din Olanda trebuie să primească imediat „un spațiu de dormit în interior, hrană, apă și acces la instalații sanitare igienice”.

Consiliul Olandez pentru Refugiați a dat în judecată statul olandez în luna august, când sute de refugiați au fost forțați să doarmă sub cerul liber, cu acces redus sau chiar fără acces la apă potabilă, instalații sanitare sau asistență medicală, deoarece nu existau locuri în centrele de azil administrate de guvern.

Câteva sute de solicitanți de azil se prezintă în fiecare zi la principalul centru de primire a solicitanților de azil din orașul Ter Apel, situat în nordul țării. Purtătorul de cuvânt Lennart Wegewijs de la Agenția Centrală pentru primirea solicitanților de azil, care supraveghează adăposturile, a declarat pentru Reuters că au reușit să găsească paturi în interior pentru toată lumea în ultimele zile.

La sfârșitul lunii august, un bebeluș de trei luni a murit în centrul de azil supraaglomerat din Ter Apel, stârnind indignarea în Olanda. Autoritățile încă investighează decesul, dar au declarat că nu au fost comise acte criminale.

Olanda găzduiește în prezent aproximativ 30.000 de solicitanți de azil în centre de urgență și de criză, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiției, Etienne Buijs. El a precizat că guvernul studiază hotărârea judecătorească.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *