Olanda, în continuare fără prim-ministru

Liderul olandez de extremă dreaptă, Geert Wilders, a confirmat că nu va prelua funcția de prim-ministru, în ciuda victoriei partidului său, Partidul pentru Libertate (PVV), la alegerile din 2023.

Acesta a subliniat că posibilitatea de a deveni prim-ministru ar fi existat doar în cazul în care toate partidele din coaliție l-ar fi susținut, ceea ce nu s-a întâmplat. Anunțul a fost făcut de Wilders pe platforma X, miercuri.

Traducere: „Nu pot deveni prim-ministru decât dacă TOATE partidele din coaliție susțin acest lucru. Nu a fost cazul. Aș dori un cabinet de dreapta. Mai puțin azil și imigrație. Olanda pe locul 1.
Dragostea pentru țara și alegătorii mei este mare și mai importantă decât propria mea funcție.”

Cu toate că PVV a obținut cele mai multe voturi în scrutinul din anul precedent, acesta trebuie să căute sprijinul altor partide pentru a forma o coaliție guvernamentală. Discuțiile sunt în curs cu alte trei formațiuni politice, în vederea stabilirii unei alianțe care să conducă țara.

Ultima rundă de negocieri, care s-a încheiat marți, este condusă de un negociator care urmează să-și prezinte raportul în fața Parlamentului în cursul zilei de joi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *