Olanda: Primele avioane F-16 ajung în România, pentru antrenamentul piloților ucraineni

Primele avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a anunţat ieri premierul olandez Mark Rutte, informează News.ro.

„Primele avioane F-16 vor fi expediate la centrul de antrenament din România în următoarele două săptămâni, astfel încât din acea zi să ne pregătim pentru continuarea antrenamentelor”, a spus premierul olandez.

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat, de asemenea, că vor oferi avioane F-16 Ucrainei.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării din Olanda şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.

În vederea implementării acestui proiect, Olanda va disloca aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea piloţilor ucraineni. 

Mark Rutte a precizat că a discutat, de asemenea, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și despre progresele făcute în stabilirea unui coridor alternativ pentru exportul de cereale pe Marea Neagră şi a anunţat că Olanda va pune la dispoziţia Ucrainei nave de patrulare pentru această rută maritimă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *