Olanda numește un înlocuitor pentru Frans Timmermans, la Comisia Europeană

Guvernul olandez îl va desemna pe Wopke Hoekstra, ministru de Externe, în funcția de comisar european, a anunțat premierul interimar Mark Rutte, potrivit Reuters.

Hoekstra îl va înlocui pe Frans Timmermans, care a demisionat marți din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din luna noiembrie.

“După consultările din cadrul guvernului și cu președintele Comisiei Europene, am luat decizia să îl propun pe Wopke Hoekstra drept candidat pentru Comisia Europeană”, a declarat Rutte, într-un comunicat.

Hoekstra a fost ministru olandez de Finanțe, începând din anul 2017 și până la începutul lui 2022, când a fost numit ministru de Externe într-un nou guvern.

Guvernul Mark Rutte și-a depus mandatul luna trecută, ca urmare a faptului că nu a reușit să ajungă la un acord privind politici mai stricte în materie de imigrație, iar Hoekstra declarase că nu va candida la viitoarele alegeri.

Noul comisar european al Olandei, care va trebui să treacă și de o audiere în Parlamentul European, ar urma să se ocupe de politicile privind schimbările climatice în cadrul Comisiei Europene și să reprezinte cele 27 de țări ale UE la summitul privind clima organizat de Națiunile Unite, în luna noiembrie.

Propunerea noului comisar european din partea Olandei urma să fie, mai întâi, aprobată în ședința de guvern de astăzi.

Frans Timmermans a demisionat, marți, din funcția de vicepreședinte al Comsiei Europene, la scurt timp după ce a fost confirmat că va deschide lista electorală a unei coaliţii a social-democraţilor şi ecologiştilor din Olanda, pentru alegerile parlamentare din 22 noiembrie.

În funcție de rezultatul scutinului, fostul comisar european ar putea fi desemnat ca prim-ministru al Olandei, înlocuindu-l, astfel, pe Mark Rutte, care și-a dat demisia, după 13 ani la conducerea guvernului.

Facebook

Comentarii

163 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *