Olanda ne trimite 200 de soldați. Câți militari NATO sunt în România?

Olanda va trimite 200 de militari în România, pentru a fi dislocați în cadrul grupului de luptă al NATO din țara noastră, care este condus de Franța.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, secretarul general al NATO, la solicitarea preşedintelui francez şi a premierului britanic, a convocat summitul NATO din 25 februarie, la care s-a decis activarea planurilor de apărare pe flancul de estic, pentru prima dată în istorie, inclusiv în România.

La 3 martie, primele unităţi ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO au sosit în România, pentru a întări dispozitivul defensiv al NATO – 500 de militari francezi dislocaţi la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Belgia a trimis imediat 300 de militari, iar Portugalia – 174 de militari. SUA au trimis 1000 de soldaţi în România, dislocaţi din Germania, care s-au adăugat la cei 900 de militari staţionaţi deja în bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogalniceanu.

Pe teritoriul ţării noastre se află acum 3300 de militari NATO.

Totodată, 22 de avioane de luptă aliate au sosit în România: şase avioane germane (Eurofighter Typhoon), opt italiene (Eurofighter Typhoon) şi opt americane (F-16 Fighting Falcon). Acestea se alătură celor 17 avioane F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene române, care protejează, în prezent, graniţele NATO pe flancul estic.

Azi, preşedintele Klaus Iohannis, a informat Parlamentul că a aprobat sporirea trupelor aliate aflate în România, ceea ce face ca efective ale Forţei de Răspuns Rapid a NATO – formată în total din 40.000 de militari – pot ajunge urgent, la nevoie, în țara noastră.

L. Groșereanu

 

Facebook

Comentarii

43 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *