Olanda: Fostul premier Mark Rutte părăsește definitiv politica

Premierul olandez Mark Rutte a anunțat, astăzi, că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat și va părăsi politica după alegerile din noiembrie, transmite Reuters.

Rutte a prezentat vineri demisia celui de-al patrulea cabinet al său, după ce nu a reușit să ajungă la un acord asupra unor politici mai stricte privind imigrația. Acesta a propus înăsprirea politicii olandeze în materie de migrație, ceea ce a nemulțumit două din partidele la guvernare.

„În ultimele zile au existat multe speculații cu privire la ceea ce m-a motivat. Singurul răspuns este Olanda”, a declarat Rutte într-un discurs în parlament, înainte de o dezbatere privind căderea guvernului.

„Ieri dimineață am luat decizia că nu voi mai fi disponibil în calitate de lider al VVD (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație). Odată ce noul cabinet va fi format după alegeri, voi părăsi politica”, a adăugat el.

Rutte este cel mai longeviv lider de guvern din istoria Olandei. El a preluat funcția de prim-ministru în octombrie 2010.

În vârstă de 56 de ani, Mark Rutte va rămâne în fruntea unui guvern interimar până la formarea unui nou executiv după următoarele alegeri, un proces care, în politica olandeză, durează de obicei luni de zile.

Potrivit presei olandeze, alegerile anticipate vor avea loc în toamnă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *