Olanda declară penurie de apă

Olanda a declarat miercuri penurie de apă, ca urmare a unei veri neobișnuit de secetoase și a faptului că nu se prevăd ploi pentru următoarele două săptămâni. Luna trecută, valuri de căldură au afectat mari părți ale Europei și Statelor Unite, ceea ce a determinat apeluri pentru intensificarea eforturilor de combatere a încălzirii globale, despre care oamenii de știință spun că face ca perioadele de vreme extrem de caldă să fie mai frecvente și mai mortale.

Având în vedere că două treimi din populația Olandei trăiește sub nivelul mării, seceta poate deveni rapid o problemă acută în Olanda, ducând la înnămolirea râurilor și la îngreunarea traficului pe apă. O altă problemă apare din cauza uscării digurilor – multe dintre ele au nevoie de greutatea apei pentru a rămâne rezistente.

„De mai multe săptămâni vedem că Țările de Jos se usucă din cauza evaporării în propria țară și a debitelor foarte scăzute ale râurilor din străinătate”, a declarat Michele Blom de la agenția pentru lucrări publice și gestionarea apei din țară, desemnată să supravegheze un grup de lucru pentru secetă.

În acest moment, barjele de pe Rinul inferior – o rută importantă pentru transportul cărbunelui din Rotterdam în interiorul țării către oțelăriile și producătorii de energie din Germania – funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate.

Ministerul olandez al infrastructurii și transporturilor a declarat că, începând de marți, apa curgea prin Rin cu 850 de metri cubi pe secundă la Lobith, orașul din est unde intră în Olanda, „excepțional de scăzută pentru perioada anului”. Nivelurile erau mai bune în râul Maas, cunoscut și sub numele de Meuse, care curge din Franța în Olanda.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *