Olanda asigură Ucraina că-i va livra avioane F-16

Şefa diplomaţiei olandeze, Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Kiev, i-a dat ieri asigurări Ucrainei privind ”sprijinul” din partea Olandei, în pofida victoriei electorale recente a Partidului Libertăţii, care doreşte oprirea livrărilor de arme, transmite AFP.

Ea a amintit că Olanda s-a angajat să livreze Kievului avioane F-16 şi că a promis un pachet de asistenţă în valoare de 2,5 miliarde de euro.

”Să fiţi siguri de sprijinul nostru”, a declarat reprezentanta guvernului olandez.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV), Geert Wilders, a cărui formaţiune a obţinut cele mai multe locuri în parlament în urma recentelor alegeri legislative din Olanda, încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală, însă acest proces ar putea dura câteva luni, dat fiind gradul de fragmentare ridicat al sistemului politic olandez.

Occidentul furnizează Ucrainei un ajutor financiar şi militar crucial de la începerea invaziei ruse în februarie 2022, dar Kievul se teme că acest sprijin se va reduce pe măsură ce conflictul se prelungeşte.

După eşecul contraofensivei ucrainene din timpul verii, ce nu a reuşit să străpungă liniile de apărare ruse decât cu câteva excepţii de mică anvergură, Ucraina vrea să se asigure că aliaţii săi occidentali îi rămân alături.

Hanke Bruins Slot a afirmat că ţara sa va face tot posibilul’ pentru a livra avioanele de luptă F-16, care va ajuta Kievul.

De partea sa, omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, a spus că a primit asigurări că această livrare va fi efectuată.

Facebook

Comentarii

101 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *