Olaf Scholz, vizat de o anchetă pentru fraudă fiscală

Opoziția din Germania cere deschiderea unei anchete parlamentare cu privire la presupusa implicare a cancelarului Olaf Scholz într-un caz de fraudă fiscală.

Cazul, care datează de mai bine de cinci ani, când Scholz era primarul orașului Hamburg, este legat de un scandal mai amplu, în care unele bănci, corporații și persoane au fraudat guvernul german cu peste 30 de miliarde de euro, prin solicitarea rambursărilor de taxe de la autorități, pentru cheltuieli care nu s-au materializat niciodată.

Acuzațiile au fost prezente încă din timpul campaniei electorale din 2021, însă, dovezile insuficiente împotriva lui Scholz au avut atunci o influență politică redusă. Noi informații ieșite la iveală au reaprins acum disputa.

Parlamentul regional din Hamburg plănuiește să-l cheme pe Scholz în această primăvară în fața unei comisii de investigație, care va analiza scandalul, iar opoziția de centru-dreapta CDU/CSU vrea să lanseze o anchetă la nivel național, în Bundestag.

Potrivit liderului adjunct al grupului parlamentar al CDU, Mathias Middelberg: „Vom cere o comisie parlamentară de anchetă în cazul fiscal Scholz-Warburg , în Bundestag, în prima săptămână parlamentară după sărbătorile pascale”.

Blocul CDU/CSU are un număr suficient de voturi în parlament, pentru a constitui o comisie de anchetă. Comisiile de anchetă din parlament au autoritatea de a interoga martorii și experții și de a cere accesul la înregistrări. Deși rezultatele sunt comunicate prin intermediul unui raport, acesta nu are o greutate din punct de vedere juridic. Cu toate acestea pot exista implicații politice substanțiale, în special în perspectiva alegerilor viitoare.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *