Olaf Scholz: Putin nu consideră războiul din Ucraina „o greșeală”

Președintele rus Vladimir Putin nu realizează că invazia Ucrainei este o greșeală, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, după ce liderii au vorbit marți la telefon.

Vorbind cu reporterii miercuri, Scholz a declarat că l-a îndemnat pe Putin să își retragă trupele și să reia discuțiile cu Ucraina în timpul convorbirii de 90 de minute. El a cerut Rusiei să respecte suveranitatea Ucrainei. Cancelarul a fost supus unor presiuni pentru a crește sprijinul militar pentru Kiev.

Olaf Scholz, despre războiul susținut de Putin

Scholz a declarat că retragerea trupelor rusești din Ucraina ar fi singura cale pentru ca „pacea să aibă o șansă în regiune”. Deși a declarat că Putin „din păcate” nu și-a schimbat poziția privind invazia, Scholz a subliniat importanța de a continua să discute cu acesta.

„Este corect să vorbim unul cu celălalt și să spunem ce avem de spus pe această temă”, a spus Scholz.

De asemenea, el a afirmat că armele pe care Germania le-a furnizat Ucrainei au fost „decisive” și „au făcut diferența” în estul Ucrainei. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a criticat Germania pentru că nu a trimis mai multe arme. El a scris marți pe Twitter că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin militar „pentru a elibera oamenii și a-i salva de la genocid”.

„Nici măcar un singur argument rațional privind motivul pentru care aceste arme nu pot fi furnizate, doar temeri abstracte și scuze. De ce se teme Berlinul și nu se teme Kievul?”, a adăugat el.

Comentând convorbirea telefonică cu Olaf Scholz, Kremlinul a acuzat Ucraina pentru continuarea violențelor. Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, a pus la îndoială abordarea diplomatică de lungă durată a Berlinului față de Moscova, pe al cărei petrol și gaze s-a bazat recent economia sa.

Până în august, Germania a donat Kievului peste 1,2 miliarde de dolari sub formă de ajutor militar – o sumă semnificativă, dar mult mai mică decât cea oferită de Marea Britanie și SUA și chiar mai mică decât cea oferită de Polonia, care are o economie mai mică.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *