Olaf Scholz német kancellár a bank- és tőkepiaci unió kiteljesítését szorgalmazza

Olaf Scholz német kancellár felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel a bank- és tőkepiaci unió létrehozásának folyamatát, hangsúlyozva a blokk megerősítésének fontosságát, hogy az új technológiák terén versenyezzen az Egyesült Államokkal és Kínával. Ez a felhívás vasárnap, egy berlini konferencián hangzott el pártja, a Szociáldemokraták (SPD) európai küldöttei számára.

Scholz rámutatott: az egységes piac széttöredezettsége, különösen pénzügyi kérdésekben, megakadályozza, hogy a több mint 400 millió lakosú Európai Unió teljes mértékben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. „Ezért kell befejeznünk az európai projektet, hogy az európai vállalatok növekedhessenek” – mondta a német kancellár.

Az egységes tőkepiac létrehozásának 2015 óta tárgyalt terve eddig nem ért jelentős előrelépést. Scholz hangsúlyozta, hogy fel kell gyorsítani ezt a folyamatot a gazdasági növekedés támogatása és a munkahelyteremtés elősegítése érdekében Európában.

Olaf Scholz emellett 15 százalékos minimális társasági adó bevezetését szorgalmazta minden uniós országban. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a bankok nagyon alacsony adókkal rendelkező országokban állíthatják fel székhelyüket, rávilágítva az európai adófizetőket fenyegető pénzügyi kockázatokra a kudarcok esetén.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *