Olaf Scholz: Germania susţine aderarea, în acest an, a României la spaţiul Schengen

România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, iar aderarea la spaţiul Schengen va consolida acest spaţiu, a declarat, astăzi, preşedintele Klaus Iohannis, după convorbirile avute la Palatul Cotroceni cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Am avut o discuţie amplă cu cancelarul Scholz cu privire la aspecte de actualitate de pe agenda europeană. Aderarea României la spaţiul Schengen este principalul nostru obiectiv. Germania ne-a fost alături, ne-a susţinut activ şi i-am mulţumit şi astăzi domnului cancelar pentru această abordare. România îşi îndeplineşte rolul de garant al securităţii la frontiera externă, fapt recunoscut la nivel european, iar aderarea la Schengen va consolida acest spaţiu”, a afirmat şeful statului.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, cu acest prilej, că susţine aderarea României, în acest an, la spaţiul Schengen, subliniind că țara noastră a depus multe eforturi în acest sens.

„Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă – şi o spun şi astăzi, aici, răspicat – înseamnă şi obiectivul ca România să obţină, în sfârşit, în acest an statutul de membru deplin în spaţiul Schengen. Ţara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe preşedintele Iohannis încă o dată de susţinerea mea în acest sens”, a arătat oficialul german, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

Cancelarul german, Olaf Scholz: ”Sprijinim Ucraina cât va fi nevoie”

În altă ordine de idei, cancelarul german a anunțat că va sprijini militar Ucraina atât cât va fi nevoie. „Lucrăm împreună la acest lucru. Doresc să îmi exprim aprecierea pentru România pentru rolul său important la preluarea a numeroși refugiați din Ucraina. Este un deosebit gest umanitar. Și Germania a preluat preste un million de refugiați ucraineni”.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a amintit că România a venit în sprijinul celor peste 3,8 milioane de refugiați ucraineni, care ne-au trecut granița, și al celor peste 110.000 dintre aceștia care au decis să rămână în România.

„Este crucial ca toate aceste eforturi să continue, cât timp este nevoie, atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea statelor membre”, a punctat Klaus Iohannis.

România  joacă un rol important la sprijinirea transporturilor internaționle umanitare în Ucraina, a făcut referire și cancelarul Olaf Scholz. „Datorită României, coridoarele solidarității au contribuit în mod esential la transporturile de cereale”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *