NATO: Oficialii Turciei, Finlandei și Suediei se întâlnesc pentru deblocarea aderării scandinavilor

Oficialii Turciei, Finlandei și Suediei urmau să se întâlnească vineri, într-o locație confidențială din Finlanda, pentru a discuta despre problemele de securitate pe care Turcia le-a ridicat ca o condiție prealabilă pentru a permite celor două țări nordice să adere la alianța militară NATO.

Oficialii Turciei, Finlandei și Suediei discută despre securitate

Ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a declarat anterior că prima întâlnire între oficiali va avea ca scop stabilirea de contacte și stabilirea obiectivelor de cooperare pe care cele trei țări le-au convenit prin semnarea unui memorandum de înțelegere la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.

Cele două țări nordice au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că impun embargouri asupra armelor pentru Ankara și că sprijină grupuri pe care le consideră teroriste. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a cerut Suediei și Finlandei să extrădeze suspecții pe care Turcia îi caută pentru acuzații legate de terorism, în timp ce țările nordice susțin că nu au fost de acord cu nicio extrădare specifică prin semnarea memorandumului.

Ministerul finlandez de externe a rămas rezervat cu privire la întâlnirea de vineri, refuzând să dezvăluie locația sau chiar data la care a avut loc.

„Aceasta este o chestiune de securitate. Dacă am spune unde se află înalții oficiali ai Turciei și la ce oră, ar da o imagine destul de neglijentă despre noi”, a declarat secretarul de stat al lui Haavisto, Jukka Salovaara, pentru postul public de televiziune finlandez YLE.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *