Finlanda vrea gard la granița cu Rusia

Premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat marți că există un sprijin tot din partea tuturor partidelor pentru construirea unui gard la granița țării cu Rusia, așa cum au propus oficialii gărzii de frontieră finlandeze, relatează Euronews.

Helsinki este îngrijorat de posibila migrație transfrontalieră ilegală pe scară largă. Mulți ruși au fugit din țară după apelul Moscovei la mobilizarea parțială a mai multor trupe în Ucraina, în septembrie.

„Este vorba de asigurarea unei supravegheri adecvate a frontierei estice a Finlandei în viitor”, a declarat Marin reporterilor în fața legislativului, înainte de o întâlnire cu grupurile parlamentare pe tema gardului de frontieră.

Poliția de frontieră finlandeză a sugerat anterior acoperirea unor părți din cei 1.340 de kilometri de frontieră pe care Finlanda îi împarte cu Rusia pentru a contribui la prevenirea unei posibile migrații ilegale și pe scară largă.

Pe baza unei analize de risc efectuată de către oficialii de frontieră, gardul ar urma să aibă o lungime totală de 130-260 de kilometri și să acopere zonele care au fost identificate ca fiind potențial de risc. Principalele părți ale gardului ar urma să fie ridicate în sud-estul Finlandei, unde are loc cea mai mare parte a traficului de frontieră către și dinspre Rusia.

Construcția gardului ar dura până la patru ani și se preconizează că va costa în total câteva sute de milioane de euro, potrivit agenției de presă finlandeze STT.

Facebook

Comentarii

142 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *