Oficialii europeni susțin candidatura Ucrainei la UE

Se așteaptă ca liderii UE să aprobe candidatura Ucrainei la summitul din această săptămână, după recomandarea Comisiei Europene. Ucraina va deveni joi candidatul oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat miniștri și diplomați.

Ucraina are mari șanse la UE

Se așteaptă ca liderii UE, reuniți joi la summitul de la Bruxelles, să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, instituția executivă a blocului comunitar.
Mai mulți diplomați care au vorbit marți cu presa internațională au confirmat că nicio țară nu a ridicat obiecții la o reuniune a ambasadorilor blocului, care a avut loc luni.

„Lucrăm pentru a ajunge la punctul în care îi vom spune președintelui rus Vladimir Putin că Ucraina aparține Europei, că vom apăra și noi valorile pe care le apără Ucraina. Nu există nicio țară care să facă probleme cu propunerea. Vom da dovadă de o mare unanimitate”, a declarat marți ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn, în fața presei, înainte de o reuniune cu alți miniștri europeni.

Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a declarat că există „un consens total în ceea ce privește avansarea acestor chestiuni și, în special pentru Ucraina, posibilitatea de a confirma statutul de candidat cât mai curând posibil”. Moldova este, de asemenea, aproape sigur că va primi statutul de candidat, au declarat trei diplomați pentru Reuters, deși Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume să depășească blocajul politic din țară.

Ucraina și Republica Moldova vor primi condiții

De asemenea, se așteaptă ca UE să impună Ucrainei și Republicii Moldova condiții privind reformele judiciare și combaterea corupției, printre altele, înainte de a putea trece la negocieri oficiale de aderare. În timp ce candidatura va marca o schimbare strategică spre est a UE în fața războiului purtat de Rusia în Ucraina, Kievul va avea probabil nevoie de ani de zile pentru a deveni membru al blocului, în cazul în care va deveni vreodată.

În pofida unor îndoieli în rândul țărilor din nordul UE, care consideră că acceptarea Ucrainei, care suferă de o corupție endemică, este nerealistă, ministrul danez de externe a declarat că salută acordarea statutului de candidatură.

„Este foarte bine și este un lucru pe care Danemarca îl susține din toată inima; dorim să ajutăm Ucraina să își îndeplinească visul european”, a declarat Jeppe Kofod reporterilor din Luxemburg.

Autor: Anca Stratulat

Foto: Arhivă

Facebook

Comentarii