SUA distruge o rețea rusă de dezinformare

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că a destructurat o rețea de dezinformare creată cu ajutorul inteligenței artificiale, care opera din Rusia. Potrivit informațiilor transmise de BBC, operațiunea includea aproape 1.000 de conturi de social media pretinse a fi americane, dar care erau de fapt gestionate automatizat, fără implicarea unor persoane reale.

Conturile, care activau pe platforma X, au fost create pentru a disemina știri favorabile Rusiei, în special despre conflictul din Ucraina. Documentele judiciare dezvăluie că această rețea de „roboți” a fost inițiată de un editor adjunct la RT, fostul Russia Today, o entitate media controlată de Kremlin. În urma investigației, Departamentul de Justiție a confiscat două site-uri web utilizate pentru a gestiona aceste conturi, și a solicitat platformei X să furnizeze informații despre cele 968 de conturi suspectate.

Directorul FBI, Christopher Wray, a descris acțiunile drept o premieră în combaterea fermelor de boți generate cu ajutorul inteligenței artificiale, menționând că Rusia intenționa să utilizeze această tactică pentru a submina aliații SUA din Ucraina și pentru a influența opinia publică în favoarea guvernului rus.

Conturile false par să fi fost deja eliminate de pe platformă, iar capturile de ecran distribuite de FBI arată că acestea aveau foarte puțini urmăritori reali. Documentele judiciare detaliază modul în care operațiunea a fost concepută și implementată de către angajați ai RT, inclusiv cu implicarea unui ofițer de informații rus, cu scopul explicit de a răspândi informații false.

Expertul Nina Jankowicz, de la American Sunlight Project, a subliniat că utilizarea inteligenței artificiale în astfel de operațiuni de dezinformare este din ce în ce mai frecventă și poate amplifica impactul acestora.

BBC a încercat să obțină comentarii de la X și Ministerul rus de Externe, fără succes până în prezent.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *