Oficial rus, avertisment cu privire la un posibil accident nuclear la Zaporojie: „Este expusă”

Șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, a avertizat luni că există riscul unui accident nuclear la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma unor noi bombardamente în weekend.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc privind bombardarea instalației de luni de zile, de când forțele rusești au preluat controlul asupra acesteia în martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Reînceperea bombardamentelor de duminică a declanșat noi temeri legate de un posibil dezastru la sit.

„Centrala este expusă riscului unui accident nuclear. Am fost în negocieri cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) toată noaptea”, a declarat directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, citat de Interfax.

Rosatom controlează instalația prin intermediul unei subsidiare de când președintele Vladimir Putin a ordonat în octombrie ca Rusia să confiște în mod oficial centrala și să transfere personalul ucrainean către o entitate rusă. Kievul spune că transferul de active echivalează cu un furt.

AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei, lucru care, potrivit lui Likhachev, ar fi posibil doar dacă ar fi aprobat de Statele Unite. „Cred că distanța mare dintre Washington și Zaporizhzhia nu ar trebui să fie un argument pentru ca Statele Unite să amâne decizia privind o zonă de securitate”, a declarat acesta, citat de Interfax.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *