Germania refuză oferta lui Putin de a relua aprovizionarea cu gaze

Liderul rus s-a oferit să reia aprovizionarea cu gaz prin părțile neafectate de exploziile recente ale conductelor Nord Stream. Putin a sugerat, de asemenea, și o alternativă de transport prin Turcia.

Președintele rus Vladimir Putin s-a oferit miercuri să reia aprovizionarea cu gaz către Europa prin partea intactă a gazoductului Nord Stream 2. „Decizia aparține acum Uniunii Europene. Dacă vor, atunci robinetele pot fi deschise și gata!”, a declarat Putin, în cadrul unui forum energetic de la Moscova.

În replică, Germania a anunțat că nu își va relua aprovizionarea cu gaz rusesc prin conducta Nord Stream 2, din cauza scurgerilor masive de gaz în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei și Suediei.

Întrebată dacă Berlinul ar exclude utilizarea Nord Stream 2, purtătoarea de cuvânt a guvernului german Christiane Hoffmann a spus afirmativ. „Independent de posibila sabotare a celor două conducte, am văzut că Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere și, chiar înainte de deteriorarea Nord Stream 1, aceasta a oprit în totalitate aprovizionarea cu gaz”, a declarat Hoffmann, în cadrul unei conferințe de presă.

Reparațiile la conductele avariate Nord Stream vor dura cel puțin un an. – Gazprom

Rusia a oprit deja livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 la începutul lunii septembrie, invocând probleme tehnice, iar Nord Stream 2 nu a devenit niciodată operațională, deoarece Germania a refuzat livrările de gaze după invazia rusă a Ucrainei.

Putin a spus că este posibil ca aceste conducte să fie reparate, dar soarta lor se află în mâna Kremlinului și a Europei.

Vorbind în cadrul aceluiași forum cu Putin, Alexei Miller, șeful companiei ruse de energie Gazprom, a declarat că reparațiile la conductele avariate Nord Stream vor dura cel puțin un an.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *