Luminița Odobescu: 900 de români solicită evacuarea din Israel și Fâșia Gaza

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat astăzi că aproximativ 900 de români solicită evacuarea din Israel, respectiv din Fâşia Gaza, în contextul conflictului armat din această zonă, relatează Agerpres.

Este vorba de aproximativ 800 de români din Israel şi în jur de 100 de persoane din Fâşia Gaza, acestea din urmă provenind din familii mixte.

„Mai sunt încă foarte mulţi cetăţeni români care sunt pe liste de aşteptare. Am organizat până acum nouă curse cu cetăţeni români care au fost repatriaţi şi depunem toate eforturile cât mai rapid posibil, pentru că situaţia de securitate este una foarte serioasă, să-i aducem în siguranţă acasă”, a afirmat ministrul, la Digi24.

În cursul zilei de astăzi, sunt organizate o cursă Tarom şi trei curse ale unor companii private care vor aduce acasă cetățenii români.

„Situaţia este fluidă. Estimăm că încă 800 de români se mai află în Israel”, a precizat Odobescu.

Ministrul a subliniat că interesul principal în acest sens este repatrierea cât mai rapidă a românilor care solicită acest lucru, iar în acest moment companiile aeriene civile pot face faţă.

În ceea ce priveşte situaţia din Fâşia Gaza, ministrul a arătat că acolo există români care fac parte din familii mixte. „Solicitarea de evacuare o avem de la aproximativ 100 de persoane”, a detaliat Odobescu.

În acest sens, au loc discuţii cu statele partenere pentru a fi identificate „cele mai bune soluţii”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *