ONU vizează obiectivul de zero emisii pentru transportul aerian

Țările au fost îndemnate să depășească „simplele aspirații” și să stabilească un obiectiv de zero emisii nete pentru transportul aerian, în contextul în care organismul ONU pentru aviație se reunește pentru prima dată de la pandemia COVID-19.

Luând cuvântul marți, la deschiderea adunării Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), Salvatore Sciacchitano, președintele Consiliului OACI, a declarat că „simplele aspirații nu mai sunt suficiente în ceea ce privește clima noastră și bunăstarea planetei noastre și a tuturor speciilor sale”.

Summitul ONU vizează obiectivul de zero emisii pentru transportul aerian

„Atunci când provocările cu care se confruntă omenirea la o scară cu adevărat globală, așa cum se întâmplă cu siguranță în prezent, se așteaptă ca aviația să fie în fruntea răspunsului nostru colectiv la nivel mondial”, a declarat Sciacchitano, care conduce unul dintre cele două organisme de conducere ale agenției.

Adunarea OACI, care are loc o dată la trei ani, urmează unei reuniuni pregătitoare din iulie, care a solicitat celor 193 de state membre ale organismului să se reunească pentru a ajunge la un acord în vederea atingerii unui nivel zero de emisii de carbon până în 2050.

Adunarea, care se desfășoară pe parcursul a 10 zile la Montreal, Canada, se așteaptă, de asemenea, să discute despre redresarea în urma pandemiei COVID-19 și despre problemele legate de aviație care decurg din invazia Rusiei în Ucraina, care a determinat guvernele occidentale și companiile aeriene să pună pe lista neagră spațiul aerian rusesc.

Încercarea guvernelor de a ajunge la un acord vine după ce, în octombrie anul trecut, companiile aeriene mondiale au convenit să se angajeze să atingă un nivel zero de emisii nete până în 2050. Pentru a ajunge la un acord va fi probabil necesar să se depășească diferențele semnificative dintre țări, economiile majore, inclusiv China, Rusia și India, stabilind obiective mai puțin ambițioase pentru emisii zero până în 2060 sau 2070. Willie Walsh, directorul general al Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA), care reprezintă aproape 300 de companii aeriene, a declarat că industria speră ca OACI să abordeze numeroasele provocări cu care se confruntă sectorul.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *